06 - 24 39 85 33 eric@train2coach.nl

 

Founder of Organizational Behavior Management dr. Aubrey Daniels bezoekt Nederland.

  

Foto: Candide Rietdijk

Foto: Candide Rietdijk

  Dr. Aubrey Daniels, dé ‘founder’ van Organizational behavior Management (OBM) heeft in oktober 2015 Nederland bezocht. Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen. Het organisatiecomité, bestaande uit Marius Rietdijk – Joost Kerkhofs – Eric Vergeer en Erik Overdick, heeft sinds december 2014 de voorbereidingen getroffen om heel Nederland kennis te laten maken met de grondlegger van de krachtig en effectieve wetenschappelijk gefundeerde aanpak over gedragsverandering binnen organisaties; OBM.

Kennismaking met Aubrey Daniels

We merken direct op dat Daniels een bijzonder fitte en energieke indruk maakt. Is dit zo bijzonder? Nou… deze wereldwijd geprezen Amerikaanse managementgoeroe en auteur van een reeks bestsellers over gedrag en gedragsverandering heeft inmiddels de leeftijd van 80 jaar bereikt. Op de vraag of het tijd voor hem wordt om met pensioen te gaan is zijn gevatte antwoord “Ik ga met pensioen als ik dood ben, dan heb ik tijd genoeg om uit te rusten”… zijn moeder is inmiddels 102 jaar oud. Gaandeweg deze bijzondere week waarin we met Daniels intensief samenwerken en veel nieuwe inzichten verwerven, blijkt dat we ook met een belangrijke wetenschappelijke geschiedenisschrijver hebben te maken. Daniels blijkt Burrus Frederic Skinner persoonlijk te hebben gekend, de invloedrijke Amerikaanse psycholoog die als grondlegger van het radical behaviorisme en de toegepaste gedragsanalyse bekend is geworden.

Kennismaken met Nederland

Nederland maakt kennis met Aubrey Daniels. Het programma is intensief en gevarieerd en vangt aan op de Vrije Universiteit, thuisbasis van ADRIBA. Dit staat voor Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis en is het kenniscentrum voor gedragswetenschappen waar onderzoek wordt verricht en opleidingen op OBM worden verzorgd. Na kennismaking met het bestuur van de faculteit vindt er een colloquium voor wetenschappers- en aansluitend een exclusieve masterclass voor alumni van de opleiding OBM plaats.

Tijdens de week is er een uitverkochte bijeenkomst in het schitterende en historisch hotel De Tropen in Amsterdam, georganiseerd door Meerbusiness. In 1,5 uur tijd luisteren meer dan 70 ondernemers, bestuurders, managers, leidinggevenden, coaches en trainers ademloos naar de vele anekdotes en inzichten die Daniels met humor en veel energie aanreikt. Aan het einde van de week spreekt de wetenschapper op het podium in Utrecht bij Seats2meet. Een conferentie georganiseerd door Hat Trick waar vele coaches, trainers, mediators en Lean consultants tijdens een wederom vernieuwende lezing alle wetenschappelijke en praktijk inzichten tot zich nemen.

Dr. Ben Tiggelaar ontmoet dr. Aubrey Daniels

Tijdens een week vol bijzondere momenten bereiken we een van de hoogtepunten wanneer Ben Tiggelaar Aubrey Daniels ontmoet. Ben Tiggelaar is zelf gedragswetenschapper en columnist, bekend van verschillende boeken, zijn MBA in 1 dag seminar en vele lezingen die hij verzorgt over gedragsverandering binnen organisaties. Tiggelaar is op onze uitnodiging ingegaan om Daniels persoonlijk te kunnen interviewen. Bij de ontvangst van Tiggelaar blijkt al hoe veel zin hij heeft om Daniels te spreken. Hij draagt het boek van Daniels “Bringing out the best in people” bij zich, en laat vol trots zijn aantekeningen zien die hij 14 jaar geleden(!) heeft opgetekend toen hij het boek heeft bestudeerd. Ben legt aan Aubrey uit dat hij veel heeft te danken aan zijn inzichten.

Ook tijdens het interview blijkt weer hoe scherp en duidelijk Ben Tiggelaar zijn journalistieke achtergrond inzet om de beste inzichten uit Daniels te krijgen; “Van alle inzichten die u heeft op gebied van gedragsverandering, welke belangrijkste advies geeft u aan bestuurders en leiders?” Het antwoord van Daniels is even krachtig en soepel als de vraag; “Pinpoint and shaping…”

Pinpoint en Shaping

Pinpointen betekent het specifiek (‘smart’) maken van resultaat en gedrag; ‘Wat wil je de medewerkers binnen de organisatie nu precies zien doen om een vooraf bepaald resultaat te bereiken?’ Dit kan gedrag zijn wat al zichtbaar is en wat medewerkers feilloos beheersen. Wanneer het echter nieuw gewenst gedrag betreft, dan moeten we medewerkers helpen om dit nieuwe gedrag aan te leren om aansluitend daarin vaardig te worden.

Een goed voorbeeld is leren fietsen. Fietsen als gewenst resultaat is in het geheel een bijzonder complex proces van balans houden, sturen, trappers ronddraaien en veilig deelnemen aan het verkeer. Al deze onderliggende ‘keten van gedragingen’ die nodig zijn om veilig te kunnen fietsen hebben velen van ons tijdens onze kindertijd in kleine- en soms grote stappen aangeleerd. Dit proces heet ‘Shaping’.

Lancering Tijdschrift Positieve Psychologie

Ruim een jaar is er gewerkt aan de voorbereiding van de lancering van het nieuwe vakblad “Tijdschrift Positieve Psychologie”. Een vakblad wat wetenschap en praktijk met elkaar verbindt. Tijdens dit volledig uitverkochte congres, waarbij meer dan 500 mensen t’ Spant! in Bussum bezoeken, verzorgt Daniels 2 bijzonder goed bezochte ‘parallel sessies’ met als thema “Hoe creëer je een werkomgeving die het beste uit mensen haalt?” Ben Tiggelaar verzorgt tot twee keer toe de introductie van Daniels. En hoe! Vol enthousiasme, hem roemend over de inzichten vanuit de wetenschap van gedrag, en het benadrukken van het belang om te begrijpen hoe je talenten van mensen en gedrag op een positieve en effectieve wijze te kunnen beïnvloeden. Na afloop bleek Tiggelaar onder de indruk van de inzichten die Daniels heeft gedeeld. Het zal ons niet verbazen wanneer Ben Tiggelaar dit zichtbaar opneemt in zijn werk.

Afscheid, tot ziens!

Aan alle goede dingen komt een eind. Onze speciale dank gaat uit naar alle mensen die op enige wijze betrokken zijn geweest en de aanwezigheid van Aubrey Daniels mogelijk hebben gemaakt. Vrijdagavond wordt afscheid genomen waarna Aubrey Daniels zaterdagochtend vroeg de thuisreis naar Atlanta aanvaardt. Een ‘definitief’ afscheid? Daar lijkt het niet op. Het is het begin van een nieuwe periode waarin we Organizational Behavior Management als ‘methodiek’ naar het volgende niveau gaan brengen en nog veel meer organisaties en mensen gaan helpen het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen door positieve gedragsbeïnvloeding.